Sve o puderu!

Puder je osnova svakog makeupa. Nositi smokey eyes ili tamni ruž na neujednačen ten je jedna od čestih pogrešaka koju viđam vani, uz ono klasično – pretaman puder, pogrešan podton ili “zabetonirano” lice. Time ponukana, odlučila sam napisati članak u kojem ću dati odgovore na sve gdje, zašto, zbog čega i kako odabrati pravi puder.

Krenimo od samih temelja, a to je koža. Četiri su glavna tipa kože – masna, suva, mešovita i normalna. Puder treba odabrati prema tipu, a nikako očekivati da će on, koliko god ga platili, biti solucija za vaš primarni problem. Prilagođena nega kože je deo preparativne kozmetike, a puder dekorativne, tako da ćemo detalje kako prepoznati vaš tip i odabrati njegu morati ostaviti za neki drugi članak.
No zašto je bitno puder uskladiti sa potrebama vaše kože?

Daću vam primjer. Imate suvu, dehidriranu kožu, a na nju nanesete puder za masnu. Takvi su puderi puni sastojaka koji izvlače masnoću iz kože i na taj način kontrolisu neželjeni sjaj. Na suvoj koži to nije nimalo poželjno jer je dodatno isušuje, a time i naglašava problematična područja na kojima se ona peruta i vapi za hidratacijom, dok licu daje neugodan osjećaj zatezanja. Za masnu kožu prvo posegnite za puderima s oznakom “oil free”, “matte”, kod suve birajte one sa “rich”, “moisture”, “hydra” na etiketi. Kod mešovite kože, puder radje prilagodite suvim ili normalnim područjima, a masnije djelove dodatno matirajte puderima u prahu.

Sledeća nezaobilazna stavka je odabir pravog podtona. Smizla nam je već osnove određivanja podtona kožeobjasnila u svom članku, pa ću ja nastaviti dalje, (uskoro cu vam prikazati i taj clanak) na odabir prave nijanse. Znamo da puderi dolaze u velikom izboru nijansi, a pronaći onu idealnu je najteži posao.

Kako isprobati i odabrati pravu? Prije svega, zaboravite na isprobavanje na ruci. Koža ruke i lica nije ni slična, ruke su često tamnije, nekada i drugog podtona. Ako ste u prilici, imate vremena i testeri su u higijenskom pakiranju, puder isprobajte na licu. Ne na rubu brade, već na obrazima. Tako ćete najbolje vidjeti njegovu teksturu, osjetiti kako vam leži na koži i na kraju, odgovara li vam ta nijansa i podtonom. Kod odabira se vodite i nijansom vašeg vrata i dekoltea, jer je npr. meni lice svetlje od ostatka tijela, a puder se treba uklopiti u cjelokupni ton.

Uzmite u obzir i da postoji stotine nijansi kože, a ne i toliko različitih nijansi pudera, pa nemojte zazirati od mešanja dve (ili čak više) kako bi dobili svoj idealan ton. Vodite i računa da mnogi puderi na koži oksidiraju, pa će neki koji vam se čine idealni, za sat ili dva poprimiti tamniju nijansu koja neće biti ona koju vi trebate. Zato još jednom – isprobajte puder na licu. U mnogim parfumerijama možete donjeti malu plastičnu posudicu i zamoliti prodavačice da vam iz testera presipaju količinu za 1-2 nanošenja, pa isprobati u miru kada dođete kući. Neka vas ne bude sram tražiti, jer kao što sam na početku rekla, puder je osnova i on mora biti u skladu s vašom kožom, a vi kao kupac na to imate pravo.

Kod samog nanošenja pudera, sami odaberite što vam se više sviđa – prsti, spužvica, kist… iako ja licno uvijek navijam za kist. Kistovi su također vrlo bitan dio makeup rutine, a s obzirom da smo i o njima već pisali, zadržat ću se na savjetima kojih se i sama pridržavam. Za tecni puder odaberite čvršći, gušći, sintetički kist ravno ili oblo rezan, koji se pri pritisku ne iskrivljuje već daje određeni otpor.
🙂

Sintetička dlaka je bolja za tecne i kremaste proizvode jer ih ne upija, a lakše se i čisti. Pri nanošenju, stavite malo pudera na nadlanicu, a zatim kistom malo po malo uzimajte i nanosite na lice krenuvši od područja sa strane nosa, pa prema krajevima lica. Radite kružne, a zatim bockajuće pokrete, bez velikog pritiska, sve dok puder ne bude stopljen s kožom. Započnite sa manjom količinom i postepeno (dakako, po potrebi) dodajte još. Zapamtite – dva tanja sloja pudera izgledaju bolje nego jedan deblji. Za pudere u prahu i kamenu možete također koristiti ovaj tip kista, ali njih nikako nemojte utrljavati (osim mineralnih koji se upravo tako i nanose), već ih lagano i površinski “naprašite” na kožu. Kao alternativu možete koristiti i veće, mekanije kistove koji će prah jednoliko rasporediti po koži

🙂

Potrebno je naglasiti i razliku između pudera u kamenu/prahu i transparentnog/fiksirajućeg pudera. Ovaj prvi možete koristiti i za matiranje i fiksiranje, ali u maloj količini. Nanošenje veće količine praškastog proizvoda preko prethono nanesenog tecnog pudera je ogromna greška koja rezultira primjetnim puderom, maskom na licu, a kroz nekoliko sati i jako lošim sveukupnim izgledom, tj. koža izgleda starije, umornije i beživotno. Sa 25 godina, možete izgledati kao da vam je troduplo vise, a to sigurno ne želite.

Deblji sloj pudera u kamenu/prahu može proći samo ako vam je koža masna, ali izbjegavajte ga kao fiksator već nanesenom tecnom puderu s jačim prekrivanjem. Ako imate mešovitu kožu, posebnu pažnju posvetite masnijim djelovima, a kod suve također nije na odmet fiksiranje, ponajviše jer puderi namjenjeni za nju bogatiji i mogu imati lagani masni sjaj, samo pazite na količinu. To će olakšati nanošenje i blendanje rumenila (suvo se lakše blenda sa suvim nego sa vlažnim/masnim).

Obratite pozornost i na oznaku SPF na puderu. Uz dobru karakteristiku, zaštitni faktor, oni imaju jednu manu, a to je da na fotografijama koje su uslikane uz blic odbijaju svjetlost i čine lice puno svjetlijim nego što je. Sigurno vam se barem jednom dogodilo da gledate slike od zadnjeg izlaska i pitate se “Pa zar je moja nijansa pudera TOLIKO svjetla??”. Ne, nije, SPF je krivac. Stoga, za događaje gdje ćete biti fotografirani, odaberite puder bez zaštitnog faktora. Sličan efekt daju i fiksatori u prahu sa silicom. Ona odbija svjetlo, i iako je golom oku njegova prisutnost nevidljiva, na fotografijama možete izgledati kao da ste uronili glavu u vreću s brašnom. Jedan od najpoznatijih primjera te vizažističke greške je Nicole Kidman i njeni nesretni bijeli podočnjaci

🙂

Za kraj ću sve ove savjete sažeti u ono najbitnije – idealan se puder dugo traži. On je osnova šminkanja, mnogi ga svakodnevno nose i zato vam nikada ne treba biti žao uložiti novac u kvalitetan puder jer će on to kroz duži period vremena višestruko vraćati. Pitajte, isprobajte, kombinirajte i prilagodite se potrebi vaše kože, a ne trenutnim trendovima ili popularnim proizvodima.

Jeste li naučili nešto novo iz ovog članka? Imate li vi neki savjet ili trik za nanošenje pudera? Podelite ga s čitateljkama u komentarima!

Sledeći članak
Postavi komentar

Ostavite komentar

Prostor korisnika gita

Само још једно WordPress.com веб место

Simply Adorable

Travel & Learn

Dobro došli u moju stvarnost

Poslednji sanjar (Ulaz nije za svakoga )

NEGOSLAVLJE

Slike od reči u kojima se prepoznaju i nenaslikani.

PRikazistvarnosti

Jasminak7 PR world - Dobro došli u svet mojih zapažanja! :)

ArcoBaleno

Najnovija saznanja iz oblasti kozmetologije i primena peptida u regeneraciji kože